CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, March 5, 2011

MuFFin cokelat vs MuFFin Orange Gebuzzzzz

salam semua... nampaknya blog saya kali ini berkisar makan lagi ....poket udah kering nak buat n3 decoration...kita tunggu raya nanti jerr lah...sementara nak tunggu raya saya akan upload beberapa skill yg tak berapa nak ada nie dlm bidang bake or baking kek..hehheehehhee..hari ini kita layan muffin cokelat n muffin orange drpd white house cottage yea....

yang sempat di decokan.....

siap untuk di hidangkan.....

terpanas dari ladang....

masih tengah mengembang lagi....

muffin orange yang naif (tanpa deco)

tujuh beradik siap untuk di mamam

muffin orange

Muffin Coklat

http://www.babycakes2u.com/resepi/76-resepi-cupcakes.html

bahan bahan
  • ½ cawan mentega
  • ½ cawan minyak jagung
  • 1 ¼ cawan gula perang
  • 3 biji telur
  • 2 ½ cwn tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 200 ml susu segar ( vanilla atau coklat)
  • Sedikit coklat chip untuk hiasan.

Cara-cara:

  1. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180’C selama 15 minit.
  2. Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  4. Tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder perlu diayak bersama dan dicampur ke dalam adunan tadi.
  5. Kemudian campurkan susu segar berselang-seli dengan tepung sehingga sebati.
  6. Paipkan adunan ¾ ke dlm cup kertas dan letak sedikit coklat chip di atasnya.
  7. Siap untuk di bakar. Bakar selama 20 minit.

Tips:

  1. Oven perlu dipanaskan terlebih dahulu supaya adunan kita boleh naik dengan sempurna.
  2. Pukul adunan dengan menggunakan pemukul telur biasa (pemutar belon). Tak perlu guna mixer kerana adunan muffin berbeza dengan kek.
  3. Jangan guna minyak masak yang berkacang kerana ia member kesan pada rasa muffin anda. Minyak jagung adalah yang terbaik.
  4. Untuk mendapatkan rasa coklat sebenar, guna susu segar perisa coklat (Dutch Lady).
  5. Untuk mendapat muffin yang sedap, gantikan tepung gandum dengan Tepung Ros (ayak terlebih dahulu) yang boleh didapati dikedai2 bakeri. Harga tepung ros ini mahal sedikit tetapi untuk hidangan sendiri sangat berbaloi.
  6. Muffin yang dibakar hendaklah dipusing kedudukan setiap 10 minit supaya adunan masak dengan sempurna.
  7. Anda boleh mengguna kan cup kertas saiz 3 atau 8. Jumlah muffin yang akan diperolehi sekitar 35-38 biji (saiz 3) atau 17-20 biji (saiz 8).


3 comments:

Packy @ Mawar Merah

Salam....sedap tuuu...kecur air liur.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

As salam,cikrin makin mengancam blog ko skg dgn skill ko baking2 tueee...syabas

azumaya75

packy...walaikummusalam....trylah,..senang jerrr

fad...aku rasa deco aku dah tinggal suam suam kuku..tue pasal aku beralih angin kepada..makanan..hehhehehee

Post a Comment