selepas ditutupkan dengan adunan
terpanas dari kukus
sedia utk dimakan
close up sikit bagi nampak kegebuannyer
pandang dari sisi
ini version apam montel..udang ilang pokoldotnyer
terpanas dari kukus
sedia utk dimakan
close up sikit bagi nampak kegebuannyer
pandang dari sisi
ini version apam montel..udang ilang pokoldotnyer
- 250 gm gula icing
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 200 ml susu segar
- 300 gm tepung gandum
- peanut butter...kalau nak pakai strawberry, blueberry,kaya,
- 1 sudu kecil ovallate
- Pewarna (ikut suka)
- Acuan kertas (paper cup) secukupnya
Cara-cara
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
- Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masukkan ovallate dan pukul lagi.
- Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
- Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
- Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
- Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
- picitkan sedikit adunan kedalam paper cup dan masukan sedikit peanut butter kemudian tutup kembali dengan adunan apam tadi...
- Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
- Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan. Bawak bekal pun boleh...!!
5 comments:
ciksin : aku x pandai ler nak buat apom macam nie. Aku masak mee tomyam jerrr minggu lepas.
fuh sedapnyer...saya minta 1 gambar yer n link ni.
uiihhh???? sepering tu aper???
cayokkkkk hehhee
azleen...sepiring lerrr sayang oiii typing error
Post a Comment