CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, March 12, 2011

Muffin Banana aka aPom Pisang d'Bom

salam semua ..hahahaahhaha..nampak gayaNya satt lagi CHE' nak declare blog ini sebagai blog happy baking ...hhehehehhe this week merupakan minggu teramat bahagialah buat saya kerana ada orang sudi menempah apom pisang ini...tqvm kepada kakak yan..mudah2han lepas nie leh tempah lagi...so kawan kawan semua mari kita layan pic apom pisang yang mengebuzz nie......

ermmm gebuzznya....

bagai pinang di belah dua

sedia utk bersantap

gebuzzzzzzzNyer gumbira hati ku

baru masak....berasap asap lagi


Muffin Banana cokelat aka Apom Pisang Kukus
sumber : resipiDiana....(lupa pula add )

Bahan-Bahan

2 cawan tepung gandum ( saya guna 1 cawan Gandum dan 1 cawan tepung cake)
8 biji pisang montel
3/4 cawan minyak jagung
4 biji telur ayam AA
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula castor (saya guna 3/4 cawan jerr)
1/2 cawan cokelat rice ( yg ini saya tambah sendiri)
satu sudu teh ovallet
satu sudu teh vanilla
satu sudu teh essence banana
secubit garam

Cara-Cara
Tepung gandum dan tepung cake dia ayak bersama dengan baking powder
Pisang di lecek halus ( saya blender jerr) dan di gaul bersama garam dan baking soda
Pukul telur,ovallet,vanilla dan essence banana bersama gula sehingga kembang
dan masukan minyak jagung
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau satu arah sahaja dan kemudian Tuangkan kedalam acuan loyang dan kukus dgn api sedarhana selama 4o - 45 minit pastikan Penutup kukus di balut dengan kain bagi mengelakkan air menitis ke atas permukaan apom.

11 comments:

Packy @ Mawar Merah

Salam...
Nanti nak cuba lah, Mak akak suka makan apa2 yang ada pisang.

aZuMaya

wassalam ..cubalah packy....senang jerr tue

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

As salam,pandang lagiiii...

aZuMaya

BSB..pandang pun dapat pahala tau

mokwonik

assalam, mokwo pun pantang jumpo resepi pisang mesti mau salin jugak...terimakasih singgah dapur mokwo...cantik kemas tersusun blog rinn nih!suka3x!

aZuMaya

wasalam mokwonik...tqvm singgah my blog yg tak berapa nak ada nie,,heheheheh..

noorsafone

assalam...selain dari pisang montel...pisang lain boleh guna tak untuk apam ni...

azumaya75

noor...boleh saja..apa2 pisang janji pisang...my mom cakap...kita yg buat dia...bukan dia yg buat kita...itu tag line my mom

noorsafone

Ok Rinn...thanks...esok nk cari pisang...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

cik rin jom joint contest...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

cikrin BSB nak try lagi sekali, kalau x jadi gak, ko kena tolong buat kat rumah aku pulak.

Post a Comment