ermmm gebuzznya....
bagai pinang di belah dua
sedia utk bersantap
gebuzzzzzzzNyer gumbira hati ku
baru masak....berasap asap lagi
Muffin Banana cokelat aka Apom Pisang Kukus
sumber : resipiDiana....(lupa pula add )
Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum ( saya guna 1 cawan Gandum dan 1 cawan tepung cake)
8 biji pisang montel
3/4 cawan minyak jagung
4 biji telur ayam AA
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula castor (saya guna 3/4 cawan jerr)
1/2 cawan cokelat rice ( yg ini saya tambah sendiri)
satu sudu teh ovallet
satu sudu teh vanilla
satu sudu teh essence banana
secubit garam
Cara-Cara
Tepung gandum dan tepung cake dia ayak bersama dengan baking powder
Pisang di lecek halus ( saya blender jerr) dan di gaul bersama garam dan baking soda
Pukul telur,ovallet,vanilla dan essence banana bersama gula sehingga kembang
dan masukan minyak jagung
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau satu arah sahaja dan kemudian Tuangkan kedalam acuan loyang dan kukus dgn api sedarhana selama 4o - 45 minit pastikan Penutup kukus di balut dengan kain bagi mengelakkan air menitis ke atas permukaan apom.
bagai pinang di belah dua
sedia utk bersantap
gebuzzzzzzzNyer gumbira hati ku
baru masak....berasap asap lagi
Muffin Banana cokelat aka Apom Pisang Kukus
sumber : resipiDiana....(lupa pula add )
Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum ( saya guna 1 cawan Gandum dan 1 cawan tepung cake)
8 biji pisang montel
3/4 cawan minyak jagung
4 biji telur ayam AA
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula castor (saya guna 3/4 cawan jerr)
1/2 cawan cokelat rice ( yg ini saya tambah sendiri)
satu sudu teh ovallet
satu sudu teh vanilla
satu sudu teh essence banana
secubit garam
Cara-Cara
Tepung gandum dan tepung cake dia ayak bersama dengan baking powder
Pisang di lecek halus ( saya blender jerr) dan di gaul bersama garam dan baking soda
Pukul telur,ovallet,vanilla dan essence banana bersama gula sehingga kembang
dan masukan minyak jagung
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau satu arah sahaja dan kemudian Tuangkan kedalam acuan loyang dan kukus dgn api sedarhana selama 4o - 45 minit pastikan Penutup kukus di balut dengan kain bagi mengelakkan air menitis ke atas permukaan apom.
11 comments:
Salam...
Nanti nak cuba lah, Mak akak suka makan apa2 yang ada pisang.
wassalam ..cubalah packy....senang jerr tue
As salam,pandang lagiiii...
BSB..pandang pun dapat pahala tau
assalam, mokwo pun pantang jumpo resepi pisang mesti mau salin jugak...terimakasih singgah dapur mokwo...cantik kemas tersusun blog rinn nih!suka3x!
wasalam mokwonik...tqvm singgah my blog yg tak berapa nak ada nie,,heheheheh..
assalam...selain dari pisang montel...pisang lain boleh guna tak untuk apam ni...
noor...boleh saja..apa2 pisang janji pisang...my mom cakap...kita yg buat dia...bukan dia yg buat kita...itu tag line my mom
Ok Rinn...thanks...esok nk cari pisang...
cik rin jom joint contest...
cikrin BSB nak try lagi sekali, kalau x jadi gak, ko kena tolong buat kat rumah aku pulak.
Post a Comment