CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, March 10, 2012

Trip Ho Chi Minh City - Delta Mekong - part III

Salam u olls , ok bersambung part III yea … sebelum tue cik rinn nak kabor kan sket tentang vitenam nie , buat pengetahuan u olls ho chi minh city or Saigon adalah bandaraya bersih yea,..lebih bersih daripada bandung jadi jgn risau nak ke sini, sbb ramai rakan blogger pm cik rinn tanya tentang kebersihan bandaraya Saigon .. dan lagi satu cik rinn paling suka, u olls percaya tak? kalau cik rinn cakap di Saigon tidak ramai peminta sedekah ! ada satu atau dua org jerr cik rinn jumpa itu pun masa hari terakhir cik rinn nak balik ..wa solute lorr dgn Negara Vietnam walaupun Negara baru nak membangun tapi mereka tidak suka meminta minta .. lebih suka berdikari…

oklah u olls the third day kami di bawa ke delta sungai Mekong , dari ho chi minh city or saigon mengambil masa lebih kureng 1jam 45minit jarak perjalanan dlm 85km , perjalanan melalui highway 5 lorong sehala 2 lorong utk motosikal dan 3 lorong untuk laluan kereta dan kenderaan berat. cer tengok utk lorong motosikal smpi 2 lorong depa nie mmg menghormati kepada moto bikers .. Excuse me depa tak merempit yea


welcome to mekong river
 

mai sini cik rinn nak citer sikit tentang delta sungai Mekong nie aka Mekong river dan nama asal sg Mekong ini dari bahasa Thai iaitu Mae Nam Khong bermaksud sungai khong. Sungai Mekong adalah sungai ke 10 terpanjang di dunia dan mengeluarkan 475km padu air setiap tahun , panjangnya 4880km dan keluasan sg Mekong seluas 812,000km persegi. Mengalir dari dataran Tibet di utara mengalir melalui Yunnan di china, Myanmar , Thailand , Loas kemboja dan Vietnam . Lebih 90 juta penduduk bergantung hidup kepada sungai Mekong terutama sekali pesawah padi , lebih 140,000km persegi sawah ditanam di lembangan sungai Mekong . Sungai Mekong adalah nadi utama kepada pesawah2 padi di 5 buah Negara yang berkongsi sungai ini.. subahanallah kebesaran allah swt sebatang sungai boleh di gunakan oleh 90juta penduduk daripada 5 buah negara…. Subahanallah …..
 
masa ni kat perlabuhan sungai mekong
 
jom naik boat cik rinn

lady with coconut

kena pakai life jacket , sungainya dalam maaaaa
     



buah kelapa di angkut dari pulau yg terdapat di sg mekong ke tanah besar
 


 permandangan di sekitar sungai mekong .. mcm jambatan pulau pinang
   
 ini petrol pam dia....kalau boat cik rinn kehabisan minyak leh lah lepak sini
  
 ini boat double decker mat salleh n minah2 salleh depa bawa basikal
  journey kami bermula ...
 santan kelapa di masak bersama gula pasir
 lebih kureng macam dodol kita lerr
 isi dalam acuan dia...ini coconut pandan
 ini section pembungkusan coconut candy
 ini buah2 yg di hidangkan pada kami..ini jer yg halal

 time to bersantai mendengar lagu2 traditional nyer
 inilah dia vokal bukan sekadar rupa ... hehehehhee

 sama lah yg ini ..adik beradik
 i advise u kalau pie ho chi minh better beli baju kat pulau nie mmg murah berbanding dgn pasar ben than market
beg craft tangan pun murah hanya 2 dollar jerr

ini ubat kuat tenaga batin ada bran...kita org tak beli pun

inilah dia sungai mekong ..nmpk sungai nie kecil tapi dlm tue 3 meter

nampak asoh asosh nie mendayug sampan ..cian dia

peace ...

nor pun sama juga .. nk jugak tue
depa dah sampai dulu...


pic kelam kelibut...

 ini masa kat R n R otw ke sungai mekong
posing jap kat tasik dia...

cantikkan ... cik rinn rasa ini lah kaw paling cantik kat mekong

peace ... nice munger sis

 over gedik lerr tu...

ini tekong boat


3 comments:

Zefa NorAsmara

Seronoknya baca n3 cik rin jln2.. sy tumpang berangan2 je.. hehe..

aZuMaya

tqvm zefa... leh jer bukan kena bayar pun,,,,

Ms eMie Daksum

wahhh ni memang shopping tak henggat... i likeee lahh.

Post a Comment