CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Monday, May 13, 2013

Jogja Trip - Dieng Plateau , Kawah Bewarna , Telaga Pengilon dan Candi Arjuna Part 4

27 jan 2013 - jogja

salam semua...waduh waduh kapan mahu abis ini cerita ..maaflah yea ,,cik rinn nie skrg sibuk dgn travel kikikiki.. everyone can fly ... jadinya inilah padahnya tak siap2 cerita solo jogja ni , ok tanpa membuang masa lagi cik rinn akak speed 100km per minit utk habiskan sinopsis jogja ini ... oklah hari yg keempat geng backpakers batek akan meneruskan destinasinya iaitu DIENG PLATEAU jarak perjalanan lupa nk google , apa yg cik rinn ingat mengambil masa 3jam perjalanan dari jogja ke dieng ,, 3 jam pergi 3 jam balik udah 6 jam .. kami bertolak pada jam 5 pagi waktu indonesia.. perjalanan mmg thrill giler gunung ganang bukit bukau .. dengan lopak2 dan kawah2 jalan raya ..huhuuhu.. bertabah ajelah .. so jadi kami sepakat membawa berkat tido ajerrr..celik mata tak sampai lagi ... senyum sokmo jerr melayan permandangan yg cantik ... kikikiki... jom kita layan picture suam2 kuku dari backpackers batek ... layanzzzzzzzzz

 
Ini Pintu Gerbang Kawasan Dieng Plateau .... sejuk weii .. cik rinn biasalah lemak banyak  .. tak perlu pakai sweater ...kikikiki
oleh kerana muka bumi di sini bergunung ganang puas cik rinn ingatkan apa nama gunung ini ...lupooooo
see bukit2 mereka tiada seinchi tanah di biarkan kosong kesemuanya di tanam sayur2ran seperti kobis , ubi kentang, carrot dan daun bawang ... mmg best view di sini ... kalau di cameron kita hanya lihat teh ,..tapi di sini tiada teh
pokok carrot ... ingatkan daun sup ... mcm sama ..hihhihihi..itulah asyik beli carrot jerr tapi tak tahu macamana ghuper daunnyerr.....
Tempat Pertama geng backpackers batek mampir ialah Kawah Berwarna.. kira kawah sulfur
Fees entrance utk masuk kesini ... sgt murah...
Permandangan kawah berwarna ,masa cik rinn melawat ..musim hujan jadi view tak menarik sgt .. air tasik ini boleh bertukar mcm2 warna ..rezeki cik rinn hanya dapat tgk warna hijau cair sometimes kadang2 warna hijau pekat dan satt lagi warna putih susu... cuaca nyamannnnn....
camera tak berapa canggih ..jadi tak berapa nak nampak warna air tasik ini ....tgk view di belakang kabus menyelubungi di belakang sana ...
sebenarnya masa ini air dari tasik berasap asap .. air mmg panas dan berbau sulfur yg amat kuat ..jikalau tak tahan cannot stand here ...

backpackers batek mula nak explore kawasan kawah berwarna ini..


jalan jalan jumpa wak ini di hujung hutan ..hihihihi.. rasanya ini apam bugis kot ....




kat sini kita akan nampak buble sulfur yang berbuih buih macam masak dodol tue...errkkk boleh erkk bagi perumpamaan cam gitu ....hahhahhaha sengal....
cik rinn nak tengok cam no ghuper nyer .nak rasa dengan tangan ..hihihihihi
semua dah rasa ... moh kita balik
tengok masih berkabus ..so di nasihatkan sesiapa ingin pergi ke dieng waktu tercantik adalah bulan 4,5, 6 ...



ini adalah TELAGA PENGILON .. perghh kat sini lagi kuat sulfur .asap berkepol kepol ....
shopping jangan tak shopping biar menyesal beli jgn menyesal tak beli ..hahhahahha...

ubi kentang yg sedappppp dan manis dan fresh terbaik dari ladang .. yg sebelah tu chili tau ..cik rinn gelarkan cili krekmekmot.. sbbnyer cili kemek kemek belaka

kentang sangat murah beb..sebakul hanya 20,000 idr

inilah dia telaga Pengilon .. backpakers batek udah tukar profession jadi pakar bedah ..kikikikikik
ini backpakers banyak berani ooo... siap lompat masuk dlm kawasan berpagar utk ambil feel bau telaga pengilon
bawalah daku terbang ..kikikikiki
amboi cekgu ... nak buat masker ker ? itu lumpur sulfur telaga pengilon ... awet muda tau kalau di sapu di muka FOC jerr


sekarang kita dah masuk candi arjuna .... see view berkabus .. mulut berasap asap bila bercakap





tetiba muncul 4 ekor teletubbies .. di tengah2 candi arjuna..pandai demer cari duit kena bayar ok jikalau nk bergambar ..henggat free... murah jer 5ribu idr

cuaca sejuk ..tetiba cik rinn berpayung pulak ... hujan beb.. gerimis.. payung pun sewa weii 10ribu... ko mampoo

ini tak tahulah mahkluk apa yg muncul ... di tengah candi arjuna ni...

p/s tamat cerita utk part 4 pada tanggal 27 jan 2013.. tinggal satu part lagi ..
sebelum cik rinn masuk cerita baru ...


2 comments:

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

assalam..lepas sabah kemana pula..

aZuMaya

wassalam BSB ,,tunggu .. kikikiki

Post a Comment