CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Wednesday, March 20, 2013

Jogja Candi Borobudur dan Gunung Merapi Kinahrejo part 3

Ok sambung lagi part 3 ..selepas check in di hostel edu , perghh satu hostel backpackers yg bersih semalam cuma 70,000 idr ajer .. nanti cik rinn tempek pic nyer yea ,,tak sempat nak tempek kat sini ...

ok aktiviti pertama kami pada 26 jan 2013 adalah utk melihat sunrise kater koooo .. bangun seawal kul 4 pagi kat kuala lumpur pun cik rinn malas nk bangun seawal ini ..tapi apa boleh buat udah pi berjalan tgk negara org ,,karang nak tidur baik duk uma tak payah berjalan hehhehehehhehe... so ku gagah kan jua utk bangun pagi utk pergi ke punthuk setumbu , perjalanan hampir 1 jam setengah ... nasib2 hujan di malam hari jalan lecak dan becak sepanjang jalan ,,, huhuhuhu bertabah ajelah ...alhamdulillah smpi juga di puncak setumbu....


inilah tempat cik rinn dah ahli rombongan nk tgk sunrise .. phutuk setumbu mmg thrill beb dgn hujan renyai2 menyambut cik rinn dah ahli rombongan utk ke puncaknyer.......





camera cap ayam jerr ,,so sunrise tak nmpk sgt ..


ini pintu masuk utk candi borobudur utk tourist .. 190,000 idr per person



















cik rinn nak beli lesung batu ini .. tapi memikiorkan mcm mana nak bawa balik ..lupakan sahaja..kalau tak? mesti best buat sambal tomat ....


merapi masih malu malu seh utk memunculkan dirinya ... tapi udara di sini nyaman dan asyik sekali cik rinn suka bangat ,,huhuhuhuhu,... perkerjaan utama penduduk di sini adalah ternak kambing dan sapi ..menurut penduduk tempatan susu kambing dan sapi dari daerah sini adalah yg terbaik dan menjadi rebutan org ramai termasuk sultan keraton ...katernyerrrrrrrrrr

motor scrambler utk di sewa kerana kalau kita hendak mendaki ke check point pertama amatlah jauh jln penuh adventure so kemudahan motorbike di sediakan ...

kawan cik rinn yg masih gagah dan gigih mendaki keep up a good work ....
inilah dia org yg paling rajin mendaki ..hahhahhahahhaha... yeahaaaaaaaaaa
akhirnya kami sampai dulu ..perghhh dah lama tak merempit beb...asyik bangat...

kemana cik rinn nk explore nie.. cik rinn ke rumah mbah marijan ajelah ...penjaga kunci gunung merapi itu
masih tak mahu memunculkan dirinya..pemalu sgt ... hehehhehehhee
ini adalah kenderaan wartawan tempatan yg terkorban terkena awan panas..

antara2 org yg meninggal termasuk wartawan tempatan yg membuat liputan yg tidak sempat menyelematkan diri terkena awan panas...  al - fatiha utk mereka


Akhirnya Penjaga Gunung Merapi, Mbah Maridjan Tewas Dimamah Lahar...
YOGYAKARTA: Penjaga 'kunci' Gunung Merapi Mbah Maridjan alias Mas Penewu Suraksohargo akhirnya tumpas kepada debu panas merapi yang memuntahkan laharnya lewat petang Selasa.
 Mbah Maridjan ditemui meninggal dunia dalam keadaan bersujud di rumahnya dekat Gunung Merapi di Kampung Kinahrejo selepas dia enggan berpindah atas alasan menjaga amanah menjaga gunung tersebut selepas dilantik oleh Sultan Jogja.
 Kematiannya disahkan oleh Raja Kraton Yogyakarta, Sri Sultan HamengkuBuwono X yang menghantar adiknya untuk membuat pengecaman ke atas jenazah Mbah Maridjan.
Pelantikan Mbah Maridjan sebagai 'penjaga' Gunung Merapi merupakan sebahagian daripada adat turun temurun Kesultanan Jawa sejak dahulu kala lagi.
Mbah Maridjan dilahirkan di Dukuh Kinahrejo, Desa Umbulharjo, Cangkringan, Sleman pada tahun 1927.
Penglibatannya sebagai penjaga Gunung Merapi bermula pada tahun 1970 apabila ayahanda kepada Sultan Kraton sekarang melantiknya sebagai pembantu kepada pemegang kunci gunung.
Beliau dilantik sebagai pemegang kunci Gunung Merapi pada tahun 1982. Mbah Maridjan mempunyai beberapa anak, yakni Mbah Ajungan, Raden Ayu Surjuna, dan Raden Ayu Murjana

mana2 tempat  yg berkawasan tanah tinggi dan sejuk mesti cik rinn jumpa bunga ini ... tapi tak tahu apa namanyer

buah salak yang manis dan murah


sepatutnya gunung merapi mcm ni ..apakan daya nasib tdk menyebelahi cik rinn kerana ..merapi kinahrejo masih malu2 utk memunculkan dirinya ibarat anak dara yg pemalu ....tapi sekali dia marah ..ermm berlakulah kiamat kecil ...


nanti sambung lagi .... aduhai bila lah nak tamat ni...


0 comments:

Post a Comment