CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, April 26, 2012

ADA APA DENGAN BALI FINAL PART

TRIP BALI - 30 Mac To 2 apr 2012

2 apr 2012

oklah smpai lah kita di penghujung cerita ADA APA DENGAN BALI .... bagi pendapat cik rinn BALi merupakan suatu percutian yg sgt santai , aman dan damai , tidaklah sesibuk jakarta or bandung , dan sesuai bagi mereka yg ingin melepaskan tekanan koje ...mcm cik rinn lorrr... apa yg menarik tentang penganut agama hindu di bali .. menurut kata pak supirlah kepercayaan kuat kepada hukum karma , percaya atau tidak di bali ini boleh di katakan hanya 1% kecurian or pick pocket berlaku , kerana mrk takut dgn KARMA ... menurut kata pak siswanto motor atau kereta boleh tinggal begitu shj dgn kunci2 di jamin mmg tdk akan hilang , dan jugak peminta sedekah pun cik rinn jarang jumpa di sini .... dan lagi satu apa yg cik rinn suka melihat temple mereka .. suka sgt dgn landskap yg berada di luar kawasan temple ni .. mmg tersangat lah cantik nyerr

yg paling cik rinn suka tentang bali nie adalah tentang panorama gunung ganang dan landskap2 semula jadi nyer... syukran jazilan ya allah..... krn memberi kesempatan kpd ku utk melihat bumi mu lagi....hari terakhir kami semua menghabiskan masa di sekitar arrear kuta dan legian shj ... time to shopping kedai kedai yg berderet tepi hotel kami duduk ..maklumlah hari2 sebelum nyer jadual kami sgt padat dgn tour .. pagi keluar jam 9.oo pagi balik jam 11.00 mlm ... waktu itu semua kedai udah tutup .. yg masih beroperasi pub pub n club malam jerr.. jadi kita org semua mmg keletihan dan terus tido ...jadi mmg tak sempat nak melawat kaw sekitar bali ... dan di hari terakhir kami semua mengambil kesempatan dan menghabiskan rupiah rupiah yg tinggal suam suam kuku ... jom kita layanzzzzzzzzzzzzz



pantai kuta
pantai kuta
shop2 lot at popies lane street
setiap pagi u olls akan jumpa bunga sembahyang dan berbau stanggi
mereka akan letak di hadapan kedai mereka supaya banyak "ong"
kuta street
ini kat pantai kuta - 50k IDR jer nak buat rambut tocang nie
ini pulak Tatoo daripada INAI - tapi inai ni bukan seperti inai kat malaysia
apalagi pic jap kat - HARD ROCK HOTEL
kat bali ada dua hard rock satu HOTEL satu lagi  CAFE
sudah berkenan maaa ini t'shirt ..
aski sebelum memulakan shopping
shopping jgn tak shopping
finally belilah seorang sehelai buat kenang2an
tempat ni mmg best shopping gerga murah mcm kat maideen tapi fixed price
ini kolam renang hotel  ..
kaunter peyambut tetamu HOTEL AP INN
ini kawasan hotel AP INN - AGUNG PUTRA
atas sana tue click temple mmg popular di kalangan fotografi
cantik kan view nyerrr
seluas mata memandang - lautan yg tdk bertepi
NUSA DUA - hotel 5 star - dengar citer fasha sandha punya open ceremony wedding di arrear sini dan jgn terkejut kat pantai sini pun ramai yg mandi half naked - gilossssssssss
 
NUSA DUA BEACH
WATER BLOW WAVE - U OLLS tengok mula2 tak tinggi sgt ombaknyer
pastu mcm tsunami - terkezut kita org
finally kita org dpt jugak ambil pic wave
tamat sudah journey kita org

 Shopping dan shopping selagi terdaya
Kos shopping bergantung apa yang kita nak, juga lokasi. Kalau di gedung harga sudah tetap tapi kalau di pasar atau kedai kecil, tawar sehingga 60% sebab harga buka memang tinggi, terutama untuk pelancong. Jangan pula tawar menawar di Krishna atau Hawai.... lol just kidding.

Bukan tips apa pun sebenarnya, sekadar berkongsi informasi.  ini adalah kunjungan pertama kami ke Bali. Jadi tertanya-tanya berapa banyak duit perlu di bawa untuk perbelanjaan di Bali, risau takut terkurang atau terlebih rupiah. Tips berguna dari Tripadvisor, sentiasa bawa credit atau debit card sebagai back-up, mana tahu kita ada kesulitan sewaktu di sana nanti. Kalau boleh aktifkan CIMB atau Maybank card, sebab kedua-dua bank ni ada cawangan di sana, boleh keluarkan duit guna ATM sewaktu dalam kesempitan terutamanya jika dah mabuk shopping macam we all.... hehehehe.

Nak bawa tunai banyak pun boleh, sikit pun tak apa. Bawa tunai banyak bukan apa, takut jatuh saja. Nak kata kena rompak atau curi, jenayah ragut boleh kata langsung tak ada di Bali. Menurut Pak siswanto , kaki ragut di sana mati saja jawabnya dibelasah orang ramai. Jika ada yang ragut atau curi duit anda... jerit saja maling.... maling.... maling.... jangan pulak korang jerit malingsia pula nanti.... lol....... terus orang ramai akan kejar dan pukul peragut sampai mati. Sebab tu kecurian jarang berlaku di sana, itu kata merekalah.

Berikut harga makanan, barangan, perkhidmatan etc sepanjang di Bali, tak lengkap tapi bolehlah untuk beginners mencongak banyak mana duit yang diperlukan untuk perbelanjaan di sana nanti.
Tips bajet sewaktu di Bali - pinjam kata2 dari ahli group forum ketam_batu_jr

AP INN HOTEL - 110RM - PER NIGHT BOOKED THROUGH AGODA - UTK 3 MLM - 330
HOTEL LAMA - BESRSIH DAN ARREAR KUTA

Transport dan tourguide
Airport pick-up IDR 75,000
Full day tour IDR 350,000 (ini harga Pak siswanto harga yang dikenakan untuk satu kereta mpv suzuki + parkir + guide - exlcuding tipping
BALOM HOLIDAY - SISWANTO - +6281338511748 / +6281805530938
balomholiday@yahoo.com
Entrance fee (untuk seorang)
Kintamani IDR10,000
Takpak Siring/Tirtha Temple IDR 15,000
Tanah Lot IDR10,000
Garuda Wishnu IDR60,000
Uluwatu IDR20,000
Barong Dance IDR100,000
Kecak Dance IDR 70,000
Taman Ayun IDR15,000
Ulun Danau Beratan IDR 30,000

Makan minum (secara am sahaja, mungkin berbeza mengikut status kedai, harga berikut adalah harga makan di kedai biasa, in this case Uni Nona masakan Padang).
Nasi sepinggan IDR5000
Seketul ayam goreng IDR15,000
Seketul ayam pop IDR15,000
Sesenduk rendang sapi IDR15,000
Seketul dendeng sapi IDR15,000
Sekeping paru sapi IDR15,000
Seketul perkedel IDR5000
Sesenduk sayur IDR5000
Sepiring sambal IDR5000
Teh O IDR4000

*kalau kurang ambil lauk tu,.. murahlah bayarannyer . tapi secara relatifnya harga amat murah, lebih-lebih lagi bila income dalam aussie dollar.... heheheheh

Makan minum di Restoren Wong Solo
Nasi sepinggan IDR5500
Seketul ayam penyet IDR17,500
Seketul bebek bakar IDR18,500
Sepinggan cumi goreng IDR32,000
Sepinggan cah kangkung IDR15,000
Semangkuk sup buntut IDR29,500
Teh manis hangat IDR4500
Lemon tea IDR7500

*harga di atas akan dikenakan tax 10%

Pasar raya Giant (kalau rasa nak mengunyah dalam bilik hotel)
1 kg buah limau IDR12,490
1 kg buah epal fuji IDR16,990
Mr Potato IDR15,980
1.5L minuman Fanta IDR14,890
Nescafe moca can IDR8500
Nescafe late IDR8500

airport tax
Ketepikan IDR150,000 seorang termasuk kanak-kanak untuk airport tax semasa nak balik nanti. Selepas pemeriksaan imigresen dan airlines check in counter, akan ada satu kaunter khusus untuk memungut airport tax. Mereka hanya menerima tunai dan matawang rupiah. Ada beberapa pelancong yang terkial-kial nak cari IDR150k sebab tak bersedia, atau memang tak tahu dengan tax tersebut.

6 comments:

saharinasaharudin

fuhhhh,bestnyaaaaaaa :D

alialisa

nice info..going there on 28 jan..yippie

aZuMaya

alialisa .. have fun my dear ...

Buyoq

thanks for the info.really helpful,especially the airport tax part.
nk bawak wife ke sana 21hb ni utk 2nd wedding anniversary. :)

IEJA HADIJAH

Hi sis, nak tanya..kat Bali area mana ada cawangan Maybank..saya akan pegi sana end of this month..

drsitikamisahdarusis

Thanks for the info..akan liburan ke bali 22nd January 2014 ni..

Post a Comment