CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, December 31, 2011

Udang Masak Lemak Nenas

Salam semua apa khabar cik rinn doakan semua rakan blogger berada di dalam keadaan di rahmati ALLAH swt ..oklah minggu nie cik rinn nak masak udang masak lemak cilipadi bersama nenas..resepi nie mmg fov cik rinn yea... huhuhuhuhuhuu,,,terliuq cik rinn.. mesti rakan2 bloggers sekalian biasakan buat masakan ini... hehehehhehe... jom kita layannnnnnnnnnnn


cam ner mengiyiurkan tak ?.......

Bahan-bahan 

  • 1/2kg udang
  • 1 biji nenas( di potong ikut suka pastu celur dgn air panas di tambah sesudu gula dan toskan)
  • *4 ulas bawang merah kecil - di tumbuk
  • *1/2 inci kunyit hidup- di tumbuk
  • *15 biji cilipadi kampung - di tumbuk
  • *1 batang serai - di tumbuk
  • garam n kiub ikan bilis
  • santan pekat daripada sebijik kelapa

Cara-cara

  1. Bersihkan udang dang buang muncung dia.
  2. Potong nenas ikut suka.dan celur  dgn sesudu gula kemudian toskan
  3. Tumbuk bahan-bahan bertanda *. Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan yg di tumbuk . Masak sampai mendidih.kacau yg berhenti yea..apabila mendidih barulah masukan udang setelah kemerah merahan  atau pun udang itu sudah berbentuk U masukan nenas, masukan garam dan kiub ikan bilis dan matikan api.... siap
  4. petua nenas di celur dgn sesudu gula ..utk mendapatkan rasa manis kuah itu bersama udang petua nie cik rinn dapat drpd org kampung cik rinn bila masak gulai kawah nenas...tqvm pakcik musa

Saturday, December 24, 2011

BuBur Som Som


assalammuailaikum warahmatullah wabarakatuh , apa khabar rakan blogger semua cik rinn mendoakan kalian semua berada di bawah lindungan allah subahannallah taala ... oklah seperti biasa cik rinn kongsikan satu lagi resepi warisan nenek moyang kita, iaitu bubur som som ..selalu bubur som som nie kami sekeluarga makan di bulan puasa ..paling best bila di makan sejuk2 ..ermmmm... nalasehhhhhhhhhhhh... (sedap) resepi nyer sama jugak dlm my resepi ..so apalagi cik rinn copy n paste jerr... ok bye tata titi tutu..cik rinn tak sabar nak pie shopping english decoration nie......sehingga berjumpa lagi  ...

bubur som som
close up sket ..

sumber my resipi oleh kak fida 

Bahan-bahan

  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
  • SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara

  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.(sebelum tue cik rinn akan blender semua bahan itu selama 5 minit bagi mendapat adunan yg halus   - ini petua nenek cik rinn
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melak

Saturday, December 17, 2011

Goreng Pisang dan Keledek - Nostalgia PML


Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua, hari ni cik  rinn nak kongsi resepi  adunan tepung goreng pisang, apa ?apa? jangan tak caya , mesti u olls fikirkan goreng pisang pun nak masuk dlm blog ke ? almaklumlah bila weekend jerr dapur cik rinn tak berasap maklum memenuhi jemputan kenduri kendara saudara mara... jadi ini ajelah santapan cik rinn utk minum petang ...oklah cik rinn nak citer sikit pasai  adunan ni sangat istimewa sebab di campur dengan kelapa kering, bila makan tu, terasa akan lemak kelapa dan kerangupan nya, sebab rinn guna tepung beras, tapi adunan ni kena cair sedikit daripada adunan pisang goreng yang selalu kita buat tu, biar lebih rangup dan paling penting ia tidak meresap minyak apabila digoreng, resepi ade kat bawah ni ye. jommm kita minum



Goreng Pisang sedap jugak di cicah dgn gula pasir
Goreng Keledek Sedap dicicah dengah kuah kicap pedas....
Adunan Pisang Goreng Lemak Rangup
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
 BAHAN BAHAN
3 senduk tepung beras
1 senduk tepung gandum
1 senduk kelapa kering ( nak ganti dengan kelapa parut pun boleh)
1\2 biji telur
sedikit air
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
beberapa biji pisang nangka / keledek oren

Cara-caranya
1.  Semua bahan di masukkan di dalam bekas adunan, kecuali pisang dan air, gaul sebati, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, pastikan adunan pisang goreng ni, cair sedikit, tidak terlalu pekat.
2. Setelah semua nye sebati masukkan pisang nangka yang telah dipotong dua, kacau sehingga adunan tepung meliputi pisang, goreng hingga ke-emasan, angkat dan sedia untuk dihidangkan, sangat sesuai dijadikan menu minum petang bersama keluarga. Selamat Mencuba.

Saturday, December 10, 2011

NOSTALGIA - APAM MELAKA

salam semua apa khabar rakan2 blogger sekalian..cik rinn doakan semoga sukses selalu dalam melayani karenah anak2 di rumah yea... bebanyakkan SOD BA RO .. SABAR .. oklah n3 kali ini apam tepung gandum utk minum petang di rumah  , masa kecik2 dulu Bonda  cik rinn suka buat kuih apam nie.... apa2pun kita layan jerr lah....... resepi Bonda cik rinn lebih kureng sama dengan  my RESIPI , so copy n paste jer lahhh ..hehhehehehhee

1.2.3 jom minummmmm
guna acuan agar-agar tupperware
close up sikit...jommmmmm


sumber my resipi - kak fida

Bahan-bahan 

  • 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
  • 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur) - rinn gula melaka
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
  • secubit garam (opt)
  • kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam

Cara-cara

  1. Loyang disapu minyak sekeliling.
  2. Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
  4. Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
  5. Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.

Saturday, December 3, 2011

Lempeng Pisang


Nak kirim senyuman takut org x sudi... nak kirim bunga takut layu...So sya kirim doa je lah ya... Semoga Allah memberi restuNya kpd semua shbt2 dan Muslim lainnya... ameen  .... tak mood nak celoteh jiwa tengah kacau..apa2pun kita layan jerr Lempeng pisang . .. nostalgia zaman dolu dolu ....layanzzzzzzzzz

 

jom santap sama  sedap di minum bersama kopi panas....


Bahan-bahan 

  • 10 biji pisang emas
  • 3 sb gula pasir
  • 2 sudu besar gula merah
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan kelapa muda (parut)
  • 1/2 st garam

Cara-cara

  1. Lecek pisang hingga halus
  2. kemudian masukkan gula, gula merah garam dan kelapa parut.
  3. masukkan tepung sedikit2 dan gaul rata.
  4. panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak ,sendukkan adunan tadi dan leperkan di dalam kuali.
  5. Balik2kan hingga kedua2 bhgian masak