CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, December 10, 2011

NOSTALGIA - APAM MELAKA

salam semua apa khabar rakan2 blogger sekalian..cik rinn doakan semoga sukses selalu dalam melayani karenah anak2 di rumah yea... bebanyakkan SOD BA RO .. SABAR .. oklah n3 kali ini apam tepung gandum utk minum petang di rumah  , masa kecik2 dulu Bonda  cik rinn suka buat kuih apam nie.... apa2pun kita layan jerr lah....... resepi Bonda cik rinn lebih kureng sama dengan  my RESIPI , so copy n paste jer lahhh ..hehhehehehhee

1.2.3 jom minummmmm
guna acuan agar-agar tupperware
close up sikit...jommmmmm


sumber my resipi - kak fida

Bahan-bahan 

  • 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
  • 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur) - rinn gula melaka
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
  • secubit garam (opt)
  • kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam

Cara-cara

  1. Loyang disapu minyak sekeliling.
  2. Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
  4. Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
  5. Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.

5 comments:

Amie

Assalam Azu,
laparlah pulak perut datang memalam ke sini, jom kita santai2 sambil minum sambil makan apam melaka yang sedap ni...

aZuMaya

wassalam kak amie... jommmm kak..silakan ..jemput masuk jgn malu2 ..

Dalila Hamid

nak kena bljar msk menu ni jgak..

Ucu Faridah

fening kepala ke layan karenah anak2....
jgn fening2...ucu tengok apam melaka tu cantik sesangat kejadiannya..mesti sedap..

CPP

cik rinn ai terpikat dekat cawan and pinggan tu..hahaha..sebab ade purple-purple kaler

Post a Comment