CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, December 24, 2011

BuBur Som Som


assalammuailaikum warahmatullah wabarakatuh , apa khabar rakan blogger semua cik rinn mendoakan kalian semua berada di bawah lindungan allah subahannallah taala ... oklah seperti biasa cik rinn kongsikan satu lagi resepi warisan nenek moyang kita, iaitu bubur som som ..selalu bubur som som nie kami sekeluarga makan di bulan puasa ..paling best bila di makan sejuk2 ..ermmmm... nalasehhhhhhhhhhhh... (sedap) resepi nyer sama jugak dlm my resepi ..so apalagi cik rinn copy n paste jerr... ok bye tata titi tutu..cik rinn tak sabar nak pie shopping english decoration nie......sehingga berjumpa lagi  ...

bubur som som
close up sket ..

sumber my resipi oleh kak fida 

Bahan-bahan

  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
  • SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara

  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.(sebelum tue cik rinn akan blender semua bahan itu selama 5 minit bagi mendapat adunan yg halus   - ini petua nenek cik rinn
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melak

5 comments:

mala

mmg kegemaran ni ... sedapnya..

aZuMaya

TQVM..MALA...

Dalila Hamid

adeh... resepi yg menarik ni...

Ucu Faridah

kalau kt kampung ucu..makan bubur som2 ni lepas kenduri kahwin sebagai tanda menghargai gotong royong org kampung....
wa..wa....nak jugak bubur som2 ni..

CPP

yak ampun tergoda ai cik rinn.. baut special yg atas tu..ape ye..ceri heh..hihi just for cantikkan bubur som som tu kan

Post a Comment