CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Sunday, November 20, 2011

Roti Jala with Kari Ayam



 salam semua..apa khabar rakan blogger sekalian...cuti sekolah its back...so apa menu utk hidangan anak2 di rumah..cik rinn seperti biasa untuk minum petang bersama jiran jiran ku...roti jala sahaja,,hanya ini jerr yg berkhasiat kureng minyak ..tapi kari ayam tue saper nak jawab yea ???????? opssssssss tak per lah sekali sekali ..heheehhehehe... resepi ini cik rinn ambil drpd my resepi ..cik rinn tengok lebih kureng dgn resepi bonda cik rinn kat kg ajerr,,kira boleh lah tu ..biasalah mood malas dah smpi malas nak menaip ..so copy n paste ajelah ..hehehehhehe... jom kita layanzzzzzzzzzzzzzz



hidangan tersedia untuk tetamu cik rinn

food presentation .. untuk tatapan u olls

Bahan-bahan ( 3 orang ) sumber my resepi

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 3 cawan air/santan/ susu segar 

Cara-cara

  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah. 


6 comments:

Amie

selamat petang Azu....menjala ye petang ni....tumpang semulut disini...sedapnya!

Dalila Hamid

amboi meyelerakan la roti jala tu....

Youhazreenda

sedapnyaaa pos sikit kat reen~~ hihihi ;D

aZuMaya

amie.. jomlah kalau sudi hi tea kat teratak saya nie.. dalila - jom saya banjer -reen - pos ok...guna gedex yea..hehhehe..

Ucu Faridah

jala dah kemas ke belum..kalau blm ucu boleh tolong kemaskan...

CPP

wah macam ni punya plateting...mau 4 roti jala habis nih hehe

Post a Comment