CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Friday, November 25, 2011

Nasi Goreng Kampung Nenas

salam semua ... apa menu weekend nie ? errmm tentulah yang dbom dbom dbom atau pun kebam kebambommm..hehehehhehehe..minggu nie menu cik rinn simple jerr nasi goreng kampung tapi cik rinn mixed dgn carrot dan nenas  pergghhh rasanya tidak menghampakan kalau tak caya cercuba cercuba cercuba hehehehe..sbb rasa nenas n pedas cilipadi buat rasa macam makan di thailand pulak.... jom layanzzz


jom breakfast nasi goreng kampung nenas (sila abaikan pic di belakang itu)
biasalah food presentation sebelum di ngap cik rinn

Bahan-bahan ( 3org )

  • 3 cawan nasi putih
  • 20 biji cili padi hijau
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • ikan bilis goreng
  • 1 biji carrot potong dadu
  • suku biji nenas di potong dadu
  • 3 sb minyak masak
  • garam
  • kiub ikan bilis (optional)

Cara-cara

  1. Dalam lesung batu, cili padi & bwg putih ditumbuk lumat, masuk bwg besar tumbuk kasar2.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan tumbuk,tumis hingga bwg kekuningan. masukan carrot dan nenas dalam 2 minit ,  Masukkan nasi putih. Gaul rata. Masuk garam & kiub ikan bilis. Gaulkan biar sebati.
  3. Api biarkan perlahan.Masukkan ikan bilis goreng. Kacau biar sekata. 
  4. padamkan api boleh di hias dgn sebijik telor goreng n daun bawang,,, nyummyyyyyyyy

4 comments:

Dalila Hamid

amboi sedapnya... ditambah pulak dgn english stail... menarik..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

cantik dulang zink ko? dah lama aku tak nampak dulang zink macam tue...

aZuMaya

dalila..... my blog last time deco english now udah bertukor jadi blog masakan ... BSB tok wan aku punya.umah cik sue ada banyak

CPP

sedap dan cantik....hehe

Post a Comment