CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Friday, April 22, 2011

kek gula hangus from white house kitchen

salam semua...minggu ini merupakan minggu dugaan yg paling besar utk kami sekeluarga.. kerana allah sedang menguji kami sekeluarga dgn kegeringan nenda kami tersayang.. ya allah ya tuhanku kau tabahkanlah hati kami sekeluarga mengahadapi dugaan dariMU ya ALLAH... di harap rakan blogger lain dapat mendoakan kesihatan utk nenda saya....ameennn... story kali ini adalah tentang kek kukus gula hangus....kek kukus ini saya buatnya since last week lagi before my nenda belum sakit...now saya still berada di kg semasa mengupdate blog .... so layan lah kek gula hangus from me..( sorylah cik sue i terpaksa copy u punya resepi...)

masakkan gula di atas api yg kecil

setelah gula cair,masukan air panas dan mentega..kacau sehingga dapat lagu nie noo..

putarkan telor dan esen vanilla sehingga kembang dan susu pekat

masukkan tepung gandum dan sodium bicarbonate dan gula hangus tadi..

perapkan 5 jam..lagi lama lagi cantik sarangnya..saya perap 3 jam jerr...

didihkan air sehingga mengelegak..kira2 100 darjah celcious dan tutup kukus dgn aluminium foil

kukus selama satu jam sehingga dapat lagu nie yea....

sejukkan dan keluarkan dari loyang

close up sikit utk tgk sarang dia...cam ner sifu ? ok tak ?

sedia utk di makan..... cik sue ko punya ada lagu nie tak?

tue dia sarang semut dia.... yess yess yess berjaya akhirnya..

Resepi Apam Gula Hangus.

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
* Gula digorang dengan api sederhana besar.
Bila gula dah cair masukkan air panas kemudian masukkan mentega (bab nie kena hati² sedikit krn akan meletup² sedikit). Kacau sehingga mentega cair sejukkan.

Bahan B
4 biji telur Gred AA
1 Cawan susu pekat
1 cawan tepung kek
2 sudu kecik soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

Cara²nya
* Pukul telur sampai kembang + pekat
* Masukkan esen vanilla + susu pekat mix hingga sebati
* Masukkan tepung dan soda yg telah diayak terlebih dahulu
* Last sekali masukkan gula hangus yg telah sejuk tadi.
* Perap adunan ini selama3-4 jam. (bertutup)
(Ini bertujuan untuk mendapatkan structure sarang yang cantik).
* Kukus selama 1 jam di atas api sederhana.

Selamat mencuba.

13 comments:

noorsafone

salam Azumaya..Wah menjadi sarangnya tu...kak Noor selalu buat bakar...resepi yg sama amik kt My resepi..boleh kukus jyga ya...nanti nk try kukus la pulak..

nizie

ala comelnya kek sarang semut dia..
nk try la 1 hari nnti :P
smga nenda rinn sihat walafiat..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

cikrin...penyakit "M" dah dtg daaa...aku malas nak buat kek2 nie lerrr...beli jer lerrr..

aZuMaya

kak.noorsafone ..saya pulak buat yg bakar tak menjadi , bila buat yg kukus menjadi pulak...suka sanggat...

nizie...cubalah..senang ajerr..tqvm doakan utk my nenda..

fad aka BSB...tak perlah tunggulah mood ko sampai....baru try

Cik Sue

Salam tuan rumah...
Kek sarang tebuan bila plak ko nak buat...wakakaka

aZuMaya

cik sue...sarang tebuan...tak gempak..nanti aku nak buat sarang LIPAN jerr,,baru gempak.....

Cik Sue

Uuuiiisskkk aku taw ko memang ganazzzzz tahap 16GB...hehehehe

maya amir

moga nenek u sihat segera..
suke tgk kek gula hangus tu..cantek die jadik:)

aZuMaya

tqvm maya ..doakan utk my grandmama.....

eni osman

salam tuan rumah...org ptg pauh mai ambik resepi kek gula hangus...nampak mengancam...nak cuba nanti...harap harap tok cepat sihat na...tq rinn...

suri solehah

salam..oh sungguh menguji rasa melihat kek yg penuh lubang2 itu huhu

aZuMaya

walaikummusalam ..tqvm eni singgah my blog...cubalah eni resepi tue memang sedap dan mudah, saya sudah buat 3kali ..semuanyer jadi2 belaka....ameenn..begitulah hendaknyerr

suri soleha...cubalah tak rugi apa pun..senang jerr...tqvm singah my blog

RaNiA

salam..sedapnya...sya suka kek gula hangus nie...

Post a Comment