CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Sunday, February 20, 2011

Moist choc cake versi wHite HoUse coTTage

salam semua n3 kali ini baking cake lagi , atter apalagi saya nak buat ! kalau tak mendeko? inilah kerja saya..secara kebetulan mood tengah rajin nie...nak cerita sikit tentang kek moist choc nie, alkisah begini...ada seorang hamba allah nie..office mate..kakak nie memang pandai buat kek, kek dia memang marvelous sehhh..so satu hari teringgin nak berguru dengan dia..hampa tau apa dia jawab?..aiseyman akak nie bukan lerr pandai buat kek...dia terus bagi resepi dan ajar teknik teknik supaya kek menjadi lembut dan moist...pergghhhhhhhh suka tak terkata...jutaan terima kasih pada akak rosiah abu bakar.....jasamu hanya allah swt membalasnya..... so mari kita layan..

pukul mentega dgn gula sampai gebu
masukkan tepung dan susu berselang seli..pukul sehala sahaja
inilah adunan yang telah bersatu
siap utk di bakar 180 darjah celcious selama 35 minit
gembiranya di hati kek sudah naikkkkk
inilah hasilnya..mengancam sehhhhhhh

Moist Choc Cake

Bahan:-

220 Gram Tepung Kek

50 Gram Coco Powder Or Chocolate Powder

1 Tsp Baking Powder (Heap)

½ Tsp Soda Bicarbonate (Level)

½ Tsp Garam (Level)

(Ayak Kesemua Bahan Diatas Sebanyak 3 Ke 4 Kali Supaya Tepung Menjadi Ringan)

190 Gram (3/4 Cup Butter) Guna Butter Scs – Unsalted- Scs Or Buttercup Tp Jangan Guna Fernleaf Sbb Banyak Garam…

330 Gram Castor Sugar

1 ½ Tsp Vanilla Esen

3 Biji Telur (Size Aa)

250 Ml Cold Water Atau Cold Susu Segar (Hl) Yang Disimpan Didalam Fridge)

Method:-

Pukul Butter Selama 1 Min Dan Masukan Castor Sugar Pukul Sehala Hingga Kembang (Anggaran 5 Min) Sehingga Color Butter Bertukar Menjadi Putih Kekuningan.(Mixer Pada Kelajuan Maksimum)

Masukan Telur Satu Persatu Pukul Pada Kelajuan Sederhana (Jangan Guna Kelajuan Maksimum Nnt Telur Jadi Mcm Pecah Minyak)

Campurkan Bahan Yang Telah Diayak Sedikit Demi Sedikit Berselang Seli Dengan Susu Segar Atau Air Sejuk (Akhir Sekali Mesti Air Or Susu Segar)

(Process Ini Mestilah Mengunakan Mixer Yang Straight Bukan Yang Mcm Pukul Butter Tu. Atau Gunakan Senduk Kayu)

Sebatikan/Kacau Dengan Senduk Kayu & Korek Hingga Kebawah Mangkuk Takut Nnt Butter Kat Bawah Mangkuk Tak Rata - Kacau Sampai Semua Sebati.

Lenser Mangkuk/Loyang Dengan Butter Dan Loyang Mesti Dialas Dengan Kertas Minyak.

Bake At 180c For 30 To 35 Min

Jangan Sesekali Membuka Oven Pada 30 Min Pertama… Kalau Nk Tahu Kek Tu Dah Masak Cucuk Dengan Cake Tester Or Lidi Bila Tak Melekat Kat Lidi Bermakna Cake Tu Dah Masak, Sejukkan Dan Sedia Dihidangkan.

7 comments:

Ibu Yusuf Maryam

Tgk rupe je dah sedap.. kalau rasa mesti lg sedap.. :-)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

Cikrin ruper dah ada tapi rasa aku tak tahu lerr..kirim sikit kat ciksue utk aku..tq

Anonymous

zefa...rasa dia ..iisshhhhh...( nanti org kata masuk bakul angkat sendiri pulak...akak cubalah resepi tue...

puan fad oo7 ..oiii bunyi mcm jeles jerr..ko tunggu aku update swiss role aku yea...cik sue layan handbag jerrr...

NORAIN RAMLI / MEM AIEN

saya kene salin ini resepi dbuku resepi saya, sbb saya tiada bakat buat kek psti ada saja yg tidak kena hehe cuba cuba cuba lagi hehe looks yummy with that cerry on it, hehe

aZuMaya

aien...yealah saya pun cam tue gak...kita mesti belajar teknik tue...itu yg penting baru kek jadi gebuzzzzzzz

KasehZulaikha

eee sedapnyaa!!!nak buat!!!

aZuMaya

fiza...cubalah dek oiii pasti menjilat jari...hehhehehhehe

Post a Comment