Salam
semua , apa khabar semoga kalian semua berada di bawah lindungan ALLAH
swt , oklah dah lama bebenor cik rinn idok mengupadate blog ..bukan apa
dah tiba masa cik rinn pergi holiday .. hehehhehee..aduhai , masa update
n3 pun baru seminggu pulang dari HO CHI MINH CITY , nanti cik rinn
cerita yea.... so kali ni apa menu dari DAPUR WHITE HOUSE COTTAGE , kuih
yg paling simple dan mudah dan berkhasiat .. kureng minyak lerrr
daripada pendapat cik rinn ... sebenarnya cik rinn nie bukan apa , kalau
kuih yg flavour dia pedas2 cik rinn memamg suka buat , kalau kuih
manis2 ikut mood ..kalau rasa teringgin nak makan barulah cik rinn buat
... jom lah kita layan resepi suam suam kuku daripada dapur white house
cottage nie .. jommm layanzzzzzzzzzzzz
|
cam ner ok tak.. |
|
fokus utk seketui |
|
nk tayang sikit acuan kuih cara yg baru di beli |
|
lulus ke idok nie? |
|
alhamdulillah aminn...siap jua akhirnya... jemput makan.... |
|
|
BAHAN UNTUK ADUNAN TEPUNG: - SUMBER MY RESEPI
- 2 cawan tepung gandum
- 3 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 1 biji telur
- Pewarna kuning
- Sedikit garam
-
- UNTUK MENYEDIAKAN ADUNAN TEPUNG
- Pukul telur + garam.Masukkan tepung dan santan
berselang-seli. Kacau hingga rata.
- Kalau berketul2, terpaksalah di tapis dahulu adunan
ini. Titikkan sedikit pewarna.
- Saya gunakan blender je, lagi senang.
CARA MEMASAK KUIH
- Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
- Tuang adunan 3/4 penuh sahaja.
- Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong
lada merah dan taburkan daun sup dan daun bwng.
- Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga
kuih masak.Keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan.
BAHAN UNTUK INTI
200 gm daging kisar - 1 tin sardine yg sedang di lenyek lenyek dgn sudu garfu
2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air ) - tak guna pun
2 ulas bawang merah + cili blender satu sudu
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering tak guna pun
Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong
Garam
CARA-CARA MENYEDIAKAN INTI
tumbuk bwng putih dan bwng merah sehingga lumat.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bhn yg di tumbuk, masukkan cili blender dan tumis hingga garing .
Masukkan sardine kisar.
Masukkan garam . Kacau hingga sebati dan kering. Setelah siap...angkat dan ketepikan dulu.
0 comments:
Post a Comment