CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Monday, February 11, 2013

Yogjakarta aka Jogjakarta and Solo aka Surakarta part 1

Salam semua...apa khabar rakan blogger sekalian ...ya ampunnnn buk...sudah bersarang ini cottage lama seh tidak meng upadate ..huuhuhuhuhu... mood tak der citer tak der dapur tak berasap ermm mcm2 lah huhuhuhuhuhu.... skrg cuti chinesse new year tak pergi mana2 so boleh update apa yang patut.... hehhehehehhe moh kita layan .....
ok pada tanggal 24 january 2013 sampai 28 jan 2013 cik rinn n frenz alam maya telah merancang utk pergi bercuti bersama sama ....walaupun kami tak pernah berjumpa cuma di alam maya sahaja.. tapi alhamdulillah semua sempoii ajer .. ater semua kaki travel .. masing2 kawan busy so carilah kawan yg tak busy sgt... ahhahhahah ..biasala .tiket setahun booking dalam 9 0rg nak pergi tinggal 6 org ajer yg jadi pergi ,,, maklumlah ..kita mampu merancang hanya tuhan yg menentukan ....

ok..kami sampai di airport Adisutjipto, di jogja  airportnyer comel jer mcm stesen bas ,, so kena Q mmg ler panjang dan lama .. counter kastam ada 4 sahaja ..hampir 1 jam utk clear semua .. kami semua bergerak ke solo dengan menaiki keretapi ..stesen keretapi sgt berdekatan dgn airport jogja ..keluar di sebelah kiri saja..

see see betapa kecil airport nyer Q pun sampai luar
stesen keretapi ke solo
inilah tiket keretapi ke solo hanya 20 idr shj tapi kelas berdiri tanpa tempat duduk ..perjalanan mengambil masa selama satu jam ... ibarat kl... shah alam
inilah rupa stesen keretapi nyer ...
ini lah kawan cik rinn di alam maya , dari kirin ilham , kak n , atika , mas and farida
inilah hotel cik rinn menginap di solo istana griya 2 jln imam bonjol ..
satu malam di sini cuma 75rm ... sahaja ..lumayan seh .. ada aircond lagi ,,bilik bersih amat memuaskan
Sekaten di solo mcm down town malaysia ... cuma bezanyer dia org ada fun fair tikam2 bagai keta kuda bla bla ... dari hotel kami ke sini jln kaki ajer
ini siput .. tapi di dalamnyer ada umang2 yea,.. tengok dia org kreatif ...ermm colorful  u .. i tell u
ini bepang yg di buat daripada beras pulut ..tapi kreatif bepang ni di org boleh simpul2 buat mcm bentuk ... cuma bepang ni tidak di sira dgn gula ,,rasa tawar gebeh..

cik rinn pun beli ,... mcm suka pulak .. duit mesia dlm 4 henggit ,,,mahal jugak kan
ini kueh serabai ... kalau kat kg cik rinn cuma masa kematian ajer yg dpt merasa kueh ni ,.cik rinn pun pelik kenapa setiap kali kematian org kg cik rinn mesti buat kueh ni ... tapi di solo mereka kreatif .. letak perisa cokelet , nangka , cheese mmg respek lah di org terlalu kreatif .,smpi tak terfikir cik rinn kueh ini boleh di komersial kan
ini kerak telor cik rinn pun tak tahu mcm ghupernyer ,.,sbb masa ambil pic nie tak der org beli jadi tak tahu macam mana nak makan benda ni
ini dodol solo ..ermmm bolehlah .. tapi lagi sedap dodol melaka ..hahahhahhaha
ini adalah barbie doll ..member cik rinn beli utk anak dia murah ajer 12 henggit ,,yg best nyer dia org buat sendiri ok ..not import dari china ,..
ini adalah satey buntel ...satay kambing ..sedap kata kawan cik rinn ,,, cik rinn mmg tak makan lerr.. lokasi  sebelah sekaten.. galabo namanyer , kira medan selera
ini nasi goreng cik rinn... biasa2 aje ...
di sepanjang jalan ini terkenal dengan nasi liwet berdekatan dgn hotel kami.. so walk in
inilah menu nasi liwet ..sebut betul2 ,.. hhahhahhahahhahaha
inilah ghupernyer ,...nasi liwet ..rasa mcm nasi putih makan dengan masak lodeh 
muka kelaparan dari tengahari tak makan
ok cukup setakat ini ..nanti kita bersambung ... part shopping ... heaven of batek

5 comments:

Rina Audie

Assalamualaykum, salam kenal...
aiiihhh....jalan-jalan di Solo ya.
Saya orang Solo, lahir dan besar di sana. Sekarang tinggal di tangerang, dekat dengan Jakarta. membaca post di atas jadi rindu Solo....
Senangnya bisa jalan ke Sekaten dan makan serabi. Makan nasi liwet lagi. Nasi liwet Wongso Lemu tu nasi liwet paling famous di Solo...

aZuMaya

walaikummusalam rina.. salam kenal dari saya juga.... yea rina saya cuti2 utk melihat bumi alla yg luas ini ...jikalau rina rindu pulanglah ke kg di solo ... sya mmg jatuh hati pada solo ..terutama batek nyer murah ...

elly.s

salam cik Rin..drpd blog Rina Audie sayapun tersampai disini...Alhamdulillah hepi n lega tengok geng2 cik Rin berbelanja dgn happeningnya...lagi satu ...saya turut terharu dan bangga banyaknya cik rin melempar pujian akan kreatifity mereka...ya kat Indonesia kalau tak kreatif kita tak kan hidup...Saya ada banyak juga membaca laporan perjalanan kawan2 Mlaysia yg ke Indonesia.. tak kurang kadang ada yang memandang agak rendah bahkan merasa lebih tinggi pula drpd penduduk tempatan ketika melancong...membebel sana sini tentang pengemis lah..taxi lah...angkutan awam lah...tapi pergi juga n shopping sakan juga..jauh berbeda dengan geng2 cik Rin yang lucu n happening...selamba pula naik kuda...Alhamdulillah....sungguh terharu..
Hah..lupa nak bagi tau ...saya duduk Malaysia sebetulnya..kat Kerteh Terengganu...suami kerja kat sini dah 12 thn. Suami saya org Jogja..n seorang anak saya ada yg sedang menuntut ilmu Dentistry di University Muhammadiyah Jogjakarta. Bila datang Terengganu jangan lupa singgah tau...Salam pada geng2 cik rin semua yang fun2 tu...:)

aZuMaya

wassalam kak elly... tqvm kerana sudi memberi komentar di blog saya ..salam perkenalan dari saya..apa yg saya tulis cuma lahir dari hati saya apa yg saya jumpa apa yg saya rasa apa yg saya alami itu sahaja.. saya manusia biasa ... saya terharu sgt kerana akak memberi pujian sebegitu sekali .. terima kasih sekali lagi ,,,kalau libur di kuala lumpur jgn lupa mampir di rumah saya juga yea ... insyaallah kalau saya ke kerteh saya roger akak yea,,, nak makan kopok losong ..hehhehehehe

noramiza ahmad

Salam perkenalan. Saya dr noramiza.blogspot...cam best jer solo kan. Boleh la try ke sana t.

Post a Comment