CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, December 15, 2012

Kekacang - Vadai , Kuah Dal dan Bubur Kacang

salam semua ... wah kita semua  dah di ambang 2012 , ermmm cepat bebeno masa berlalu, pejam celik pejam celik udah ambang 2012, arghhhhhhhhhhhhh usia makin meningkat .. apa amalan yg cik rinn nak bawa ke sana , ya allah ... rahmati lah aku semoga aku menjadi lebih baik dari semalam ....  oklah jomlah kita layan resepi dari kekacang dari  dapur white house cottage ...


BAHAN-BAHAN:
  • 250 gm. kacang dal - di rendam 4 jam -di tos dan  di blender kering
  • 2 tangkai cili kering dihiris halus.
  • 1 labu bawang sedang dipotong dadu
  • 1 sudu kecil (tsp) BIJI jintan manis.
  • 6-8 helai daun kari dicincang.
  • 2 cm halia muda - di tumbuk hancur
  • 1 biji telor 
  • 2 sudu besar gula pasir - di tumbuk bersama halia
  • Garam secukup rasa mula dari 1/2 sudu kecil (tsp)
  • Minyak untuk goreng.
CARA-CARA:
1. Masukkan dalam mesin kisar(blender kering) masukan kacang dal yang telah di tos       asingkan hasil kisaran dalam satu bekas.
2. Masukkan hasil kisaran halus (2 sudu besar dal), daun kari, bawang , biji jintan manis, hirisan cili kering , halia , gula, garam dan telor sebiji dalam bekas kisaran dan gaul rata
3. Ambil hasil pes campuran dan jadikan bulat dan leperkan di atas tapak tangan anda. Tentukan guna sarung tangan plastik dan basah sedkit dengan permukaan sarung tangan anda supaya pes kisaran tidak melekat di tapak tangan anda.
4. Panaskan dan tentukan minyak gorengan boleh tengelami “vadeh”  untuk gorengan anda. Tentukan minyak cukup panas sebelum mulakan gorengan. Mulakan gorengan dengan api dapur yang sederhana.
5. Jangan goreng terlalu banyak dalam kuali (Ia akan menurunkan suhu minyak gorengan). Goreng 4 atau lima, dan tentukan ia tidak bertindeh di antara satu sama lain. Suhu minyak perlu dijaga sentiasa jika  tidak vadey anda bertabur dalam kuali atau pun hangus sebelum masak. Masa gorengan selalunya 5-6 minit vadey anda cukup masak dan garing.




Bahan Bahan:

Kacang Dal -1/2 kg.
Bawang Merah  -  6 ulas
Bawang Putih  -  2 ulas
cili kering  -  8 tangkai
Halba campur  -  2 sudu besar
Daun kari  -  6 tangkai
halia 2 cm
sedikit serbuk kunyit jika suka
garam secukup rasa

Cara-Cara
1.  Kacang dal direndam hingga kembang kemudian
     direbus hingga lembut  
2.  Bawang merah dan bawang putih dihiris 
     dan cili kering digunting kasar
 3. Tumiskan bawang merah.bawang putih
     cili kering,daun kari dan halba campur hingga wangi   
    masuk kan kedalam rebusan kacang dal yang telah lembut 
    tadi dan tambah kan air jika perlu.
4.  masak hingga kepekatan yang dikehendaki.
      



Bahan-bahan ( 4-6 mangkuk )

  • 3/4 cawan gula
  • 1 kotak santan 200ml
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu makan sagu kecil
  • Air (ikut kepekatan yang dikehendaki) 
  • halia 2 cm
  • 250 gram kacang hijau

Cara-cara

  1. Goreng kacang hijau di dalam kuali tanpa menggunakan minyak sehingga kacang berwarna agak kecoklatan.
  2. Rebus kacang hijau yang telah digoreng tadi dengan air dan gula.
  3. Setelah kacang kembang, masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih seketika.
  4. Masukkan sagu. Biarkan bubur mendidh sekali lagi.
  5. Tips! pastikan bubur mendidih agak lama agar ia tidak cepat basi. Selalunya bubur tahan 2 hari tanpa perlu disimpan di peti sejuk!

2 comments:

mala

amboi! diet kacang ka? hehehe tapi semua menu tu kami suka.

aZuMaya

mala.. tak der makna nyer diet ..saja ajer teringgin , tq mala krn sudi jadi pengomen tegar white house. i m appreciated

Post a Comment