Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman
Salam Maal Hijrah 1434, perghh sekejap ajer masa berlalu .. masih teringgat peristiwa nabi muhammad saw ketika peristiwa penghijrahan baginda ke kota suci madina .. semua org tahu citer ini kan ..masa zaman sekolah rendah lagi , ustaz cik rinn duk citer berulang ulang , so menu sempena cuti Maal Hijrah , kg tersayang cik rinn sekarang tengah musim UDANG GERAGAU , udang nie lah yg buat cencalok dan belacan , tapi cik rin idok suka makan cencalok dan belacan ..almaklum lah .. pepaham saja udah lah ... hehhehe..jom kita layan cekodok or jemput2 udang geragau made in from my lovely home town ...
1/2 kilo udang geragau di cuci bersih dan di toskan ..
2 biji bawang bombay besar, didadu
1 biji kentang, didadu kecil2
2 biji cili merah hiris halus
1 biji kentang, didadu kecil2
2 biji cili merah hiris halus
3 tangkai daun sup, hiris
3/4 camca teh garam
3/4 camca teh garam
2 cawan tepung gandum
2 cawan air suam (kurang lebih)
telor ayam sebijik
telor ayam sebijik
dah sebati kesemua adunan baru masukan udang geragau , krn kalau masuk awal2 udang geragau , akan menyebabkan udang geragau ini HANCUR ..nanti tak best
goreng sehingga kekuningan
jemput makan semua , lagi power kalu di hidang bersama kopi O panas... |
cara2 buat kuah lada versi cik rinn
- 4 sudu makan cili blender
- 2 ulas bawang putih
- 3 sudu makan sos cili
- 1/2 cawan air masak
- 2 sudu makan air asam jawa or cuka
- Gula pasir 4 sudu makan
- Garam secukup rasa
2 comments:
last makan geragau fresh masa kat kl. pindah oman bawak yg kering ja. mmg hantu cucur udan ggergau ni. tension tengok!
tak per mala, nanti balik mesia ..makan sepuas2nyer .ini rezeki cik rinn , sbb balik kg tengah musim udang nie.. dah hampir setahun tak makan udang geragau basah nie
Post a Comment