CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Sunday, July 8, 2012

SaMoSa hoMemaDE

salam semua, apa khabar rakan2 blogger sekalian .. kita semua sudah berada di ambang syaaban.. lagi 15 hari semua umat islam seluruh dunia akan menyambut bulan yg paling2 di nanti2kan , bulan yg penuh barakah... bulan ramadan al mubarak..so cam ner rakan2 blogger sekalian sudah ganti puasa,,,cik rinn alhamdulillah awal2 raya aidilfitri sudah ganti, oklah memandang sudah lama cik rinn tak update rumah yg duk bersarang , bukan apo skrg tgh bnyk koje kat opis..masa amat mencemburui cik rinn ..chewahhhhhhhhhhhh .. moh kita layan pic samosa home made resepi family cik rinn nie.. amat sempoi jerr....

Tumis, bahan2 yg di tumbuk sehingga garing...

masukan ubi kentang yg sudah di potong dadu
Gaulkan biarkan sekata, masak dlm 5 minit , cik rinn tak nak kentang terlalu masak kerana bila goreng samosa secara automatic inti dlmnya akan masak, cuma pastikan bahan2 tumis tadi betul garing dan masak...

Letakkan inti samosa mcm gini
lipatkan 3 segi ...

sampai abis 3 seginya...jadi cam ghini , gam nyer cik rinn cuma buatkan satu sudu tepung gandum dan air sejuk..kacau dan sapukan pada kulit popia tadi supaya masa mengoreng tdk terbuka...
cik rinn balutkan samosa dua kali dengan kulit popia sebab kalau sekali kulitnya nipis dan mudah koyak semasa mengoreng ...
Inilah ghupernyer SAMOSA white house cottage


Bahan-bahan ( 5 orang )

  • Kulit popia saiz besar secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng
  • 2henggit udang kering ( di tumbuk )
  • 500g ubi kentang-potong dadu 
  • 1 sudu teh lada hitam ( di tumbuk halus)
  • 1 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih-cincang
  • 1 sudu besar rempah kari
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Sediakan Inti:
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang , udang kering, sehingga wangi
  3. Masukkan lada hitam,  rempah kari biar sehingga garing , masukan kentang
  4. masak lebih kurang 5 minit sahaja, sbb tak mahu kentang terlalu masak.






4 comments:

Amie

Azu cayanggg... sedapnya samosa! kak Amie pernah buat beberapa minggu lepas tapi separuh aje, sebab anak2 tolong makan intinya dulu!

aZuMaya

kak amie muah muah muah..samalah kat rumah nie...pun cam gitu jugak,... dia kata lagi best makan inti ini begitu shj

Be Simple Beb(BSB) - threeQ

assalam cikrin sihat ker?nampak senang nanti boleh ler BSB try buat pulak..

aZuMaya

a'aah bsb ,,sonang ajerr,,,cuba lerr

Post a Comment