CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Saturday, September 17, 2011

kuah lodeh aka lontong

  • SUMBER DARI MY RESEPI - saya ubah sedikit kerana resepi asli terlalu bnyk bahan - 
  • BAHAN - BAHAN UTAMA
  • *5 biji cilipadi kampung- di kisar
  • *2 biji bawang besar- di kisar
  • *2 ulas bawang putih- di kisar
  • *1 jari kunyit hidut- di kisar
  • *2 sudu udang kering- di tumbuk sbb kisar nanti halus sgt
  • *4 sudu ikan bilis- di tumbuk
  • 2 batang serai - dikisar
  • 1/2 jari lengkuas - dikisar
  • Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
  • 1/2 biji kobis
  • 8 batang kacang panjang
  • 1 batang lobak merah
  • 1 keping tahu kering - rendam
  • 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
  • 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
  • 2 ikat su'un - direndam
  • 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa dan kiub ikan bilis knorr
  • 1/4 cawan minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,lengkuas dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
  3. Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.

5 comments:

Amie

Assalam Azu,
sedap kuah lodeh tu...., siap dengan sambal sekali, Kak Amie kalau masak pun kurangkan bahan sebab ikut resepi asal memang banyak sangat benda nak masuk....nak buat sikit saja, tapi kalau dah campur semua jadi bukit pulak....

aZuMaya

wsalam...amie...betui tue..saya ambil mana yg DAN jerr,,,dlm petis box (peti ais) apa yg sempat jerr...hehehehehhe..janji jadi lodeh kita..hehehehe

Lovely Kitchen

post sket lontong tu ke jepun...sedap!

Ummiross

lama tak makan lontong, kat Sarawak payah nak dapat...

aZuMaya

lovely kitchen...jepang...tak payah pos saya dtg sana buatkan utk awak...hehehehhee salam perkenalan dari saya... arigato

ummiross ... sarawak tak ke ? kedai juai lontong tak per nanti saya bukak kedai kat sana..hehehehhe

Post a Comment