skip to main |
skip to sidebar
- SUMBER DARI MY RESEPI - saya ubah sedikit kerana resepi asli terlalu bnyk bahan -
- BAHAN - BAHAN UTAMA
- *5 biji cilipadi kampung- di kisar
- *2 biji bawang besar- di kisar
- *2 ulas bawang putih- di kisar
- *1 jari kunyit hidut- di kisar
- *2 sudu udang kering- di tumbuk sbb kisar nanti halus sgt
- *4 sudu ikan bilis- di tumbuk
- 2 batang serai - dikisar
- 1/2 jari lengkuas - dikisar
- Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
- 1/2 biji kobis
- 8 batang kacang panjang
- 1 batang lobak merah
- 1 keping tahu kering - rendam
- 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
- 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
- 2 ikat su'un - direndam
- 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
- air secukupnya
- garam secukup rasa dan kiub ikan bilis knorr
- 1/4 cawan minyak utk menumis
Cara-cara
-
Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga
wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,lengkuas dan masak hingga mendidih.
-
Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya
hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga
mendidih dan sayur lembut.
-
Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.
5 comments:
Assalam Azu,
sedap kuah lodeh tu...., siap dengan sambal sekali, Kak Amie kalau masak pun kurangkan bahan sebab ikut resepi asal memang banyak sangat benda nak masuk....nak buat sikit saja, tapi kalau dah campur semua jadi bukit pulak....
wsalam...amie...betui tue..saya ambil mana yg DAN jerr,,,dlm petis box (peti ais) apa yg sempat jerr...hehehehehhe..janji jadi lodeh kita..hehehehe
post sket lontong tu ke jepun...sedap!
lama tak makan lontong, kat Sarawak payah nak dapat...
lovely kitchen...jepang...tak payah pos saya dtg sana buatkan utk awak...hehehehhee salam perkenalan dari saya... arigato
ummiross ... sarawak tak ke ? kedai juai lontong tak per nanti saya bukak kedai kat sana..hehehehhe
Post a Comment