CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Sunday, August 12, 2012

Corelle Lover - aka Giler CoReLLe


Salam semua , di sini cik rinn ingin mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin, tak keterlaluan kalau cik rinn wish skrg kan ? sbb hanya tinggal seminggu ajer kita semua umat islam akan menyambut hari kemenangan, alhamdulillah sampai saat dan tika ini cik rinn belum lagi tinggal posa, ingat nak rebut 10 malam terakhir , kalau di izin kan allah swt .. moh kita layan n3 RAYA cik rinn kali nie, tahun nie tak der deko deko semua guna yg lama ajerr,  kali nie cik rinn nak berkongsi dengan anda semua tentang Hobi cik rinn yg agak gila huhuhuhuhuhu..what to do ...minat punya pasal... bak kata org cinta pandang pertama , oklah cik rinn mula jatuh cinta kepada produk correlle ini masa tahun 2006 , masa tue pi uma salah seorang manager kami buat open house , mereka serve dlm pinggan corelle ..impression pertama keluar dari mulut cik rinn ringgan nyer pinggan nie , ingatkan plastic ghupernyer kaca ...so bermula lah episod cintaku pada corelle hehehhehehehe.. so dari situlah cik rinn main kutu online dan kutu dgn org perseorangan dan jugak serba sedikit cik rinn beli di langkawi dan SOGO, so sampai satu tahap cik rinn dah pening tengok kotak corelle bawah meja, asyik beli beli ajer udah lupa berapa banyak cik rinn beli...setiap kali bonda cik rinn singgah di white house cottage, pasti cik rinn kena bebel , beli banyak2 buat apa ..membazir ajer ..adoyaii.. so cik rinn nekad duit bonus tahun nie cik rinn angkatlah almari satu ,,, perggh puas hati tengok mangkuk yg ku simpan selama 6 tahun udah beranak pinak ... betul kata perpatah melayu sikit sikit lama2 jadi bukit.. so cik rinn rasa stop lah nak beli lagi ... cik rinn rasa udah mencukupi .... INSYAALLAH ..jgn marah cik sue percayalah pada rita ... kalau pi langkawi cik rinn tak shopping lagi hehehhehehe...

corelle, coningware, corelle light yg telah bertapa dlm kotak selama 6 tahun , sudah tiba masanya keluar dari kepompong
coning-ware and corelle light  at stage 1
set pinggan mangkuk country rose at stage 2
PLUM set pinggan mangkuk , coningware ...
Coningware 5 beradik PLUM and COUNTRY ROSE
Almari Raya ..
tara dah siap susun ... budget nk beli air cond terpaksa di lupakan krn almari punya pasal
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN...PANJANG UMUR KITA JUMPA LAGI DI ALAM MAYA..
p/s cik sue lagi banyak corelle yer,,,mmg meletop .. apa2pun cik sue anda pun salah satu sumber inspirasi ku utk simpan corelle...

Sunday, August 5, 2012

Serunding Kelapa Warisan Bonda

Salam semua salam ramadan , apa khabar rakan2 dan sahabat handai sekalian , semoga kita semua tabah melalui bulan ramadan ini , hari ini dah berapa hari puasa yea...dan hampir pertengahan puasa , alhamdullilah tahun ini dapat lagi kita semua merasa berpuasa di bulan ramadan... insyaALLAH mudah2han ALLAH pnjg umur kita supaya dpt bertemu di ramadan akan datang , sempena di bulan yg mulia dan barakah ini cik rinn ingin memohon maaf kepada silent2 reader cik rinn kot2 cik rinn terkasar bahasa ke ? ampunkan daku .. tujuan utam cik rinn berblog ini bukanlah kerana nk menunjuk2 ..atau riak dan jauh sekali  takbur , atas apa shj yg cik rinn upload di blog ini ..cuma sekadar hobi cik rinn yg ingin berkongsi itu shj ..tidak lebih dari itu.. sekadar hobi daku di masa lapang......apa2pun moh kita layan sambal serunding kelapa bondaku .. ini adalah salah satu makanan fov cik rinn selalu makan dgn nasi impit , roti , nasi  , apa2 pun boleh... cik rinn punya serunding agak kering sbb nk simpan lama sikit...

setelah di gaul semua ..
close up sikit
jemput makan ..


Bahan-Bahan: 

1 biji kelapa parut - ambil yg putih shj - cik rinn guna kelapa kemirau ..yg belum tua sgt
3 sudu besar cili blender
5 biji bawang kecil di tumbuk
2 ulas bawang putih di tumbuk
2 inci kunyit hidup di tumbuk
3 batang serai - di mayang dan di blender
1 helai daun kunyit
segengam ikan bilis di rendam dan di tumbuk - terpulang nk guna udang kering pun bole
isi ikan kembung di bakar dan di carik carik - terpulang kepada masing2 suka ikan apa
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa

Cara - cara
Tumis tanpa minyak bahan yg di tumbuk dan di blender kesemuanya , sehingga pekat dan kering air , tumis dlm 3 minit
Masukkan kelapa parut dan kacau rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa. masukan daun kunyit dan isi ikan kembung
Goreng di api yg perlahan sehingga kelapa itu kering terserah pada individu suka mcm mana , cik rinn lebih suka kering sbb tahan lama .