salam semua , walaaaaaaaaaaaa finally cik rinn berjaya membuat carrot cake .. first time so alhamdulliah berjaya juga..ermm suka sanggat, sebanarnya cik rinn dah lama explorer kat blog kengkawan tengtang carrot cake nie...perghhh akhirnya kat my resepi juga cik rinn parking resepi carrot cake nie ..mmg amat mudah sebab tak guna butter cuma telor tapi rasa cik rinn kalau kukus lagi syokk kottt ... hehhehehe ini pun udah marvellos buat kata kawan office mate cik rinn lerr...hehhehehehhe... bagi cik rinn rasa carrot cake nie mcm rasa kek buah kukus... tang carrot tue cik rinn tak dpt nk menikmati...maybe cik rinn letak sedikit jerr kot ..apa2 pun kita layan jerr lah pic suam suam kuku dari cik rinn nie...janji cik rinn adoooo...blogger lain pun adooo...cik sue n bsb khomer berdua harus mencuba amat mudah sehhhhhhhhhh... jom sekodenggggggggggg
ini ghuper adunan carrot cake sebelum di bakar |
ini pulak udah hampir masak walaaa ...naik tueee |
ini selepas di hias.. cik rinn tak sempat nk letak cream cheese frosting , cik rinn cuma letas susu isian pekat tapi kena masuk dlm fridge sbb nak bagi dia likat sedikit |
ini ghupernya bila dah potong...sebijik mcm kek buah |
Bahan-bahan
( 9 inch )
- Bahagian Kek
- 1 1/4 cup minyak jagung (kalo darurat, myk masak pn blh)
- 4 biji telur gred B
- 120 gm gula castor- cik rinn guna100gm jerr
- 120 gm gula perang - cik rinn guna 100gm
- 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)- cik rinn guna kacang badam
- 250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)- cik rinn guna tepung cake
- 1 tsp baking soda
- 1/4 tsp garam
- 1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)
- 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
- 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
- 1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe)- yg inilah buat sedapp
- Cream Cheese Frosting
- 120gm gula icing
- 250gm cream cheese
- 120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la)
Cara-cara
- Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
- kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
- akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
- masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas
minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam
kek masak.
bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar. - cream cheese frosting
- masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. blend kan semua, dan sapukan di atas kek.
- utk lebih sedap, chill kan semalaman.
note that
frosting tu senang melt kalo letak kt luar lama2. so, bila btul2 nk makan baru
bring out.
happy
baking! ^__*