CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Sunday, September 25, 2011

masak lomak cilipadi ikan kembung

 salam semua n3 kali ini berkenaan dgn IFTAR SUNAT SYAWAL ..alhamdulillah dgn izin allah cik rinn dapat puasa sunat syawal dan ganti sekali..12 hari tue 6syawal 6 ganti ..ameen  so moh kita layan masakan negori 9 (masakan ini tdk  menggunakan bawang).. masak lemak cilipadi ikan kembung ....ameenn

tumbuk cilipadi dan kunyit hidup..maaflah yea cik rinn tak tumbuk lumat2 errmm pepaham jerr lah
masukan santan n cilipadi dna kunyit yg sudah di tumbuk tadi,, SEBENARNYA method dah salah,,,ikan masuk kemudian , pepaham ajerlah cik rinn semua nak cepat
masukan garam dan 1asam keping dan kacau di api yg perlahan yang bagi smpi santan pecah minyak
apabila kuah sudah mengelegak masukan daun kunyit yg di hiris halus
dan boleh di hidangkan ..tgk ikan kembungku sudah hancur

Saturday, September 17, 2011

kuah lodeh aka lontong

  • SUMBER DARI MY RESEPI - saya ubah sedikit kerana resepi asli terlalu bnyk bahan - 
  • BAHAN - BAHAN UTAMA
  • *5 biji cilipadi kampung- di kisar
  • *2 biji bawang besar- di kisar
  • *2 ulas bawang putih- di kisar
  • *1 jari kunyit hidut- di kisar
  • *2 sudu udang kering- di tumbuk sbb kisar nanti halus sgt
  • *4 sudu ikan bilis- di tumbuk
  • 2 batang serai - dikisar
  • 1/2 jari lengkuas - dikisar
  • Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
  • 1/2 biji kobis
  • 8 batang kacang panjang
  • 1 batang lobak merah
  • 1 keping tahu kering - rendam
  • 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
  • 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
  • 2 ikat su'un - direndam
  • 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa dan kiub ikan bilis knorr
  • 1/4 cawan minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,lengkuas dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
  3. Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.

Saturday, September 10, 2011

Rumah Raya - 2011

salam semua ok ..saja aje nak update pasal deco raya jerr... tak der apa pun yg baru cuma ubah suai kedudukan jerr..apa2pun jomlah kita layan picture rumah raya suam suam kuku drpd white house cottage ...kepada rakan blogger yg sudi dtg jemputlah ke cottage teman... terutama cik sue n BSB ... no open house this year... rumah i sentiasa terbuaka untuk u all semua...bye....
  
cik sue ...pun hado....mcm nie satu...
almari laci ..paling saya suka
deco - deco
ruang tamu Ku..

Sunday, September 4, 2011

Rendang Minang Kupang

Salam semua kepada blogger2 sekalian di sini cik rinn ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin ... semoga ALLAH swt menerima segala amal ibadah kita semua amen...oklah sempena hari raya ni cik rinn ingin berkogsi resepi rendang minang keluarga cik rinn .. rendang minang nie ada macam2 ..jomlah kita layan versi rendang minang  keluarga cik rinn yea...maafler yea awok nie mmg brutal sikit ..pic dari dlm kuali jerr hehehehhehehhehe



RENDANG MINANG - KUPANG OR KERANG

Bahan-bahan

800gm kupang or kerang  - yg sudah di kopek...
20  bawang  kecil
5 cm lengkuas
40 biji cili padi kampung .. terpulang kalau nak pedas tambah or kurang..
7 batang serai
4 cm kunyit hidup
3 1/2 biji kelapa, diperah santannya (PATI SANTAN JERR)
3 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit dihiris halus
3 keping daun limau perut
Garam secukup rasa 
1 kiub perisa ikan bilis 
4 sudu besar kerisik kelapa


Cara membuat

• goreng kupang or kerang sedikit lebih kurang dlm 10 minit di api yg kecil -  cara ini adalah utk mengelakkan kupang or kerang hancur- angkat dan toskan
• Kisar bawang kecil, lengkuas, cili api, serai dan kunyit hidup.
• Masakkan santan hingga terbit minyak  ..macam kita hendak buat minyak kelapa , bila santan dah pekat hingga nmpk terbit minyak sedikit di tepi kuali tue barulah masukkan bahan2 yg di blender tadi ,masukkan kiub ikan bilis, daun limau perut, garam, kerisik kelapa, asam gelugur dan kacau hingga rendang itu kering  dan pekat .
Kacau rata menggunakan api sederhana. dan masukan kupang or kerang tadi kacau2 perlahan dan tutup api dan masukan hirisan daun kunyit ...dan boleh di hidangkan.
selamat mencuba !